Βιογραφικό Σημείωμα – Γιάννης Παπαγιάννης

γ

Ο Γιάννης Μ. Παπαγιάννης γεννήθηκε στην Βέροια, το 1968. Γονείς του είναι ο Μενέλαος Παπαγιάννης, συνταξιούχος καθηγητής φιλόλογος, και η Γεωργία Μπατζαξή, συνταξιούχος υπάλληλος της Νομαρχίας. Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Βέροιας, αριστούχος, και εισήχθη, πρώτος μεταξύ των μαθητών της Βέροιας, στη Νομική Σχολή  Θεσσαλονίκης. Εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής σε ηλικία μόλις 18 ετών. Ίδρυσε και διηύθυνε την πρώτη επιστημονική εφημερίδα του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής.

Με συστάσεις Καθηγητών του συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία, Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Muenster, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα. Διετέλεσε, επί έτη, έμμισθος επιστημονικός συνεργάτης στο φημισμένο Ινστιτούτο Δικαίου Διεθνούς Οικονομίας. Συγγράφοντας, στη συνέχεια, το διδακτορικό του εξέτεινε την ερευνητική του δραστηριότητα σε Πανεπιστήμια του Λονδίνου και των Βρυξελλών. Αναγορεύτηκε με έπαινο Διδάκτωρ Νομικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Muenster και δημοσίευσε τη διατριβή του σε διεθνή Εκδοτικό Οίκο. Παρείχε αμισθί νομικές υπηρεσίες στο Συμβούλιο Αλλοδαπών Ρηνανίας- Βεστφαλίας ενισχύοντας νομικά τη θέση των Ελλήνων μεταναστών της περιοχής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, υπηρετεί τη θητεία του ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού. Δημοσιεύει δεκάδες επιστημονικές μελέτες σε ελληνικά και ξένα νομικά περιοδικά, στα ελληνικά, γερμανικά, αγγλικά και γαλλικά. Εκδίδει από έγκριτους Εκδοτικούς Οίκους σειρά νομικών βιβλίων με μεγάλη απήχηση. Ιδρύει Δικηγορικό Γραφείο με έδρα την Θεσσαλονίκη, με συνεργασίες στην Αθήνα αλλά και την Κωνσταντινούπολη και το Μόναχο. Προάγεται σε Δικηγόρο στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο Επικρατείας. Αναλαμβάνει ως νομικός σύμβουλος σημαντικές υποθέσεις και, μεταξύ άλλων, συνεργάζεται με τη Διοίκηση και ασχολείται με την αγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και διδάσκει μαθήματα Δικαίου στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Εκλέγεται απευθείας Επίκουρος Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

φ

Παράλληλα αναπτύσσει έντονη κοινωνική, πολιτιστική, φιλανθρωπική και εθελοντική δράση. Συμμετέχει ενεργά σε πληθώρα κοινωνικών και επιστημονικών συλλόγων και επιμελητηρίων. Είναι παντρεμένος με τη Δικηγόρο Βεροίας Πόπη Δεμερτζίδου και πατέρας τριών παιδιών.