Γιάννης Παπαγιάννης: Οι πολιτικοί και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν ξεχάσει τους αγρότες…

Γιάννης Παπαγιάννης: Οι πολιτικοί και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν ξεχάσει τους αγρότες…

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης και απαντήσεις επί παντός επιστητού παραχώρησε στην εφημερίδα μας ο Δικηγόρος και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δικαίωμα για Νέα Βέροια» Ιωάννης Παπαγιάννης.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Βέροιας (ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητά του) αναφέρθηκε σε ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, σε προβλήματα που απασχολούν την καθημερινότητα.

Ο Ιωάννης Παπαγιάννης απάντησε στα εξής ερωτήματα:

1. Με αφορμή το πρόσφατο συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη για την χρήση του ονόματος της Μακεδονίας από το κράτος των Σκοπίων, αναδύθηκε η ρητορική πως τα συλλαλητήρια δεν βοηθούν στην επίλυση διακρατικών  διαφορών, ακόμα κι αν πρόκειται για εθνικής σημασίας;

Διαφωνώ κάθετα με αυτήν την αντίληψη, άλλωστε το απέδειξα ενεργά συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη. Τα ειρηνικά συλλαλητήρια είναι ο τρόπος έκφρασης της συναίνεσης ή αντίθεσης των πολιτών ως προς την τακτική , τα μέτρα, τους νόμους και τις απόψεις τις εκάστοτε κυβέρνησης. Ο λαός έχει δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα και να δηλώνει την αντίθεση ή την συναίνεσή του για τα επίκαιρα δρώμενα. Αυτή άλλωστε είναι και η λειτουργία της δημοκρατίας, αλλιώς δεν έχουμε διαφορά από άλλα κράτη με τυραννικό καθεστώς. Ειδικότερα όταν πρόκειται για θέματα εθνικής σημασίας είναι απαραίτητη η γνώμη του λαού, και εφόσον όπως έγινε στην παρούσα περίπτωση με το όνομα της Μακεδονίας, δεν ζητήθηκε αλλιώς η γνώμη μας ως λαού, έπρεπε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να την εκφράσουμε.

Εσείς συμμερίζεστε μιας τέτοιας λογικής. Πιστεύεται ότι ο λαός πρέπει να εκφράζεται μέσα από μαζικές συγκεντρώσεις, χωρίς βέβαια να υπάρχουν παρεκτροπές;

Οι μαζικές συγκεντρώσεις αποτελούν μια μορφή διαμαρτυρίας ή επιδοκιμασίας και εφόσον γίνεται με τρόπο ειρηνικό και στοχεύει στην αποδοκιμασία ή στην στήριξη κάποιου μέτρου νόμου κτλ, δεν βλέπω κάτι μεμπτό στην  δράση αυτή. Θεωρώ πως είναι υγιές για έναν λαό να εκφράζεται ελεύθερα, εξάλλου έχουμε γεννήσει την δημοκρατία, ένα καθεστώς που στην βάση του έχει την λαϊκή στήριξη και βούληση. Το να δεχόμαστε όλα αυτά που μας κατά καιρούς μας επιβάλλουν χωρίς ουδεμία αντίδραση το θεωρώ  χειρότερο και οδηγεί σε αδιέξοδο. 

2. Ποια είναι η προσωπική σας θέση για την χρήση του ονόματος της Μακεδονίας;

Την άποψή μου αυτή όσον αφορά το όνομα της Μακεδονίας, έχω εκφράσει πολλές φορές δημοσίως, άλλωστε το εξέφρασα συμμετέχοντας και στο συλλαλητήριο. Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι και να το ακούσει και η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς.Το μήνυμα που δόθηκε με το συλλαλητήριο είναι ξεκάθαρο και στάλθηκε παντού. Είμαι περήφανος και ευτυχής που θα μπορώ να λέω ότι ήμουν και εγώ εκεί μαζί με τουλάχιστον 450.000 ακόμα Έλληνες. Το επίκαιρο αυτό  πολιτικό δίλημμα δεν είναι δεξιά ή αριστερά ξεπερνά κομματικές βλέψεις και εφάπτεται στην ελληνική μας συνείδηση. Το δίλημμα ήταν ξεκάθαρο: Ή με την ιστορική αλήθεια και τα συμφέροντα του Ελληνισμού ή με την υποθήκευση της πατρίδας.

3. Πιστεύεται ότι η εκκλησία της Ελλάδας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πορεία της χώρας ή θα πρέπει να περιοριστεί στα στενά θρησκευτικά της καθήκοντα;

Νομίζω πως η λύση είναι κάπου στην μέση. Αγαπάμε την Εκκλησία και σεβόμαστε βαθιά τους κληρικούς.  Η Εκκλησία στάθηκε κοντά στον λαό στις περισσότερες εθνικές του εκφράσεις και εξεγέρσεις. Η προσήλωση στα πνευματικά της καθήκοντα είναι δεδομένη. Πρέπει ενεργά να εκφράζει απόψεις για τα προβλήματα και τα θέματα της ελληνικής κοινωνίας όπως εξάλλου και ο κάθε πολίτης.  

4. Πριν λίγες μέρες οι αγρότες ξεκίνησαν νέους αγώνες για την διεκδίκηση μιας σειράς σημαντικών αιτημάτων. Μπορεί ο αγώνας αυτός να φαίνεται ως copy/pasteτων προηγούμενων χρόνων, αλλά από την στιγμή που δεν επιλύθηκαν βασικά αιτήματά τους, είναι λογικό να επαναλαμβάνεται η ίδια εικόνα την ίδια εποχή.

Ποια είναι η δική σας άποψη και ποιες λύσεις μπορούν να δοθούν, ιδιαίτερα για την Ημαθία η οποία είναι κατ΄ εξοχήν αγροτικός Νομός;

Δεν θεωρώ πως ο αγώνας των αγροτών είναι τετριμμένος καθώς δυστυχώς μέχρι και σήμερα τα καίρια ζητήματα που μας απασχολούν δεν έχουν λυθεί. Μάλιστα παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ και το γνωρίζω πολύ καλά και προσωπικά διότι η Ημαθία είναι κατ’εξοχήν αγροτικός νομός. Έχω αρκετούς φίλους και συγγενείς αγρότες, είμαι απόγονος αγροτών και νιώθω τον παλμό των προβλημάτων του αγροτικού επαγγέλματος. Ως έχω εκφράσει άλλες φορές είμαι διαθέσιμος σε όλους τους συντοπίτες μου και θέλω να ακούω όλα τα θέματα που τους ταλανίζουν προκειμένου να μπορέσω να δώσω τις καλύτερες λύσεις αν με το καλό ο λαός της Ημαθίας με εμπιστευτεί ως Δήμαρχο στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Οι αγρότες είναι οι πρώτοι που πρέπει να στηρίξουμε καθότι υπερφορολογούνται. Εύποροι οικονομικά αγρότες θα σημαίνει ξανά εύπορη οικονομία της Βεροίας και Ημαθίας. Θεωρώ πως η διοίκηση, οι πολιτικοί και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν ξεχάσει τους αγρότες οι οποίοι και πρέπει να ελαφρυνθούν από τους φόρους και όλα τα δυσβάσταχτα μέτρα που τους βαραίνουν προκειμένου να μπορέσουν να ανασάνουν. 

5. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης οι δυσμενείς οικονομικές σχέσεις μεταξύ νοικοκυριών και κρατικών υπηρεσιών έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Μάλιστα τους τελευταίους μήνες εικάζεται πως θα κινδυνεύσουν από κατασχέσεις και οι πρώτες κατοικίες. ¨ένα ζήτημα πολύ σημαντικό για την ελληνική οικογένεια η οποία έχει σε υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκηση. Ποια είναι η άποψή σας και τι πρέπει να γίνει για να μην επηρεαστεί η πρώτη κατοικία;    

Η κρίση έχει αγγίξει πολλές ελληνικές οικογένειες. Η μεσαία τάξη τείνει να αφανιστεί. Ασθενεί κοινωνικά ο πολίτης, βάλλεται βάναυσα από την τράπεζα, από την εφορία και από όλα τα άδικα μέτρα που του επιβάλλονται. Πρέπει να μπει φρένο τώρα. Η πρώτη κατοικία είναι μείζον αγαθό και πρέπει πάση θυσία να προστατευτεί. Είναι τραγικό να εκπλειστηριάζονται σπίτια ανθρώπων που έχουν πραγματικά δεινοπαθήσει από την κρίση που ταλανίζει μέχρι και σήμερα την χώρα. Πρέπει να προστατέψουμε τους ανθρώπους που έχουν οικογένειες, μικρά παιδιά ή είναι υπερήλικες και κινδυνεύουν να βρεθούν από την μία μέρα στην άλλη στον δρόμο! Η πρώτη κατοικία πρέπει να παραμείνει στα χέρια των ιδιοκτητών της και να δοθεί μια ανάσα και ελπίδα στην κοινωνία. Ως νομικός έχω υπερασπιστεί εκατοντάδες δανειολήπτες ιδιώτες, οικογένειες και επιχειρηματίες. Το ισχύων οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο πρέπει να αλλάξει με πολιτική απόφαση προς όφελος και ελάφρυνση των δανειοληπτών. Είναι κάτι εφικτό και μπορεί να γίνει άμεσα. Αρκεί η πολιτική βούληση των μερών να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.

24 Ωρες News.